Fotograf Milan Voš - 28.5.1944-10.07.2012

Fotograf Milan Voš - 28.5.1944-10.07.2012

                 Bol amatérsky fotograf  

 

Narodil sa v  Granč-Petrovciach, býval v Krompachoch, žil a tvoril na Spiši. Na prvý fotoaparát si našetril v dvanástich rokoch a odvtedy fotografovanie sa mu stalo drogou. Od r. 1967 vystavoval na spoločných výstavách v Krompachoch, kde pôsobil na propagačnom oddelení SEZ a od 70-tych rokov sa zúčastňoval na výstavách ako člen FOKA KLUBU. Realizoval tri samostatné výstavy. Dopisoval do Východoslovenských novín, Zory Gemera, časopisu Výtvarníctvo, fotografia, film a mnohých ďalších ako fotoreportér a  prispieval do regionálnych médií. Pred odchodom do dôchodku v r. 2005 sa dvadsaťtri rokov venoval práci fotografa dokumentaristu v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi a do fotoarchívu zaznamenal udalosti v regióne, neopakovateľné krásy a zaujímavosti prírody jeho rodného kraja. Milan, radi sme sa zdržiavali v  Tvojej spoločnosti, obdivovali Tvoj svojrázny humor a vážili si Tvoju vlastnosť stáť nad vecou.
ČESŤ JEHO PAMIATKE!

Archív Milana Voša ukrýva tri skrine fotopokladov


Majster čiernobielej fotografie, úprimný a čistý človek, ktorý sa na nič nehral. Takýto ostane v mysliach svojich kolegov z Múzea Spiša dvorný fotograf múzea Milan Voš. K jeho nedožitým sedemdesiatinám otvorili výstavu venovanú jeho tvorbe.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Múzejný archív M. Voša obsahuje 11 770 negatívov, 157 videí a množstvo fotografií.
Jeho prácu ukrývajú tri vysoké skrine, ďalšie fotografie a negatívy venovala múzeu jeho rodina na ďalšie spracovanie. Milan Voš by sa 28. mája dožil 70 rokov.
Fotograf v modrom plášti
Svoj prvý fotoaparát si kúpil za 105 československých korún a odvtedy sa fotografovanie stalo jeho celoživotným chlebíčkom. Z vyučeného bagristu, ktorý vlastne nikdy bagristom nebol, a neštudovaného fotografa jeho tvorba urobila majstra čiernobielej fotografie.
„Bol to veľmi úprimný, čistý človek s veľkým charakterom, ktorý vedel každého človeka prečítať. Nikomu neublížil. Bohužiaľ, veľa vecí sme si už nestihli povedať,“ uviedla počas nedávnej vernisáže riaditeľka múzea Zuzana Krempaská.
Vernisáže sa zúčastnila aj Milanova sestra z Krompách, s ktorou býval v meste na Jesenského ulici. Nechýbali ani jeho príbuzní či kolegovia z práce i fotobrandže.
Všetci sa zhodli na tom, že M. Voš bol nekonečnou studnicou príbehov a úsmevných situácií. A práve spomienky na tie najúsmevnejšie odzneli aj na vernisáži, ktorá sa zmenila na príjemné stretnutie so spomienkami na výnimočného človeka, fotografa – umelca, fotografa – dokumentaristu.
Typickým pre M. Voša nebol len svojský prejav, ale kolegovia si ho najviac pamätajú v jeho typickom ošumelom modrom plášti.
„Bol to umelec–fotograf, strašne nerád robil fotodokumentáciu zbierok. Bola to pre neho nudná a nezaujímavá práca,“ prezradil s úsmevom jeho kolega, niekdajší riaditeľ múzea Ladislav Spalek.
Dojatá sestra
„Výstava je výberom z jeho rôznorodého diela. Sú to čarovné, neopakovateľné fotografie, ktoré aj dnes majú čo povedať. Súčasťou výstavy je aj anketa o najkrajšiu fotografiu. Návštevníci majú možnosť napísať svoj tip na tú naj. V závere vyberieme 12 najkrajších, ktoré budú súčasťou kalendára na budúci rok. Sme radi, že sme mali možnosť s človekom, akým bol Milan Voš, spolupracovať,“ doplnila kurátorka výstavy Marta Nižňanská.
Na výstave je možné vidieť aj fotoaparáty Milana Voša a časť z jeho fotodielne s jeho fotografiou, kde svieti nápis: Nevstupovať – vyvolávam.
Výstava potrvá do 13. júna. V septembri sa presunie do Krompách, do mesta, kde M. Voš prežil väčšinu svojho života. Výstavu finančne podporilo mesto Krompachy.
„Som veľmi dojatá. Môj brat by si veľmi cenil, čo ste pre neho urobili. Som vďačná za to všetko, že nezabúdate. Ostane v našich srdciach navždy,“ reagovala na vernisáži sestra Milana Voša.

Zdroj Korzar, internet.


Komentáre

Obľúbené príspevky