Pankúškové fašiangy 2016

Pankuškové fašiangy 2016

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb. Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na 3 tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúkame.
Kompletnú ponuku TOP podujatí programu Terra Incognita v roku 2016 nájdete na stránkach terraincognita.sk
V zmysle zákona o podpore cestovného ruchu vznikla v decembri 2012 Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj. Jej súčasnými členmi sú Košický samosprávny kraj a oblastné organizácie cestovného ruchu SPIŠ, Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu, KOŠICE Turizmus a Slovenský raj.
Cieľom organizácie je robiť aktívny a efektívny marketing v spolupráci s našimi členmi a partnermi. Našou prvou úlohou bolo zhodnotiť potenciál destinácie – Košického kraja cez zvyšovanie kvality a komplexnosti poskytovaných služieb v turizme. Výsledkom tohto procesu by mala byť konkurenčná turistická ponuka, ktorá bude samozrejme reflektovať na záujem a potreby návštevníkov. Jednoducho chceme, aby sa počet spokojných návštevníkov neustále zvyšoval.


Februárový víkend zažívajú pravú nefalšovanú zábavu na Pankuškových fašiangoch návštevníci v rekreačnom lyžiarskom areáli Plejsy v Krompachoch. Fašiangové zvyky približujú folklórne skupiny z Vojkoviec, Sloviniek a Kluknavy. Nechýbajú ani zaujímavé súťaže, medzi ktoré v sobotu patrila súťaž detí v jedení pampušiek, muži zase súperili o najrýchlejšie zjedenú klobásu. Diváci môžu okrem pampušiek ochutnať aj zabíjačkové špeciality Dolnozemských Slovákov z Nadlaku. Program ukončí v sobotu o 17. hod. hudobná skupina Traky. V sobotu prišlo na Plejsy zhruba 1500 návštevníkov. Nedeľa je venovaná pochovávaniu basy.


Pravú nefalšovanú zábavu počas víkendu zažívali na Pankuškových fašiangoch návštevníci v rekreačnom lyžiarskom areáli Plejsy v Krompachoch. Fašiangové zvyky a obyčaje priblížili folklórne skupiny z regiónu.
Okrem tradičných pankušiek, čiže šišiek, mohli diváci ochutnať zabíjačkové špeciality Dolnozemských Slovákov z z rumunského mesta Nadlak. O záujemcov nebola núdza a pred stolom s ponukou maškŕt sa kopili rady.
Zástupca primátora z Nadlaku Dušan Šomrák povedal, že do Krompách chodia už niekoľko rokov na rôzne príležitosti.
„S mestom máme družbu a často sa navštevujeme. Tentoraz sme prišli tunajšej verejnosti ukázať, ako sa robí zabíjačka a príprava klobás u nás v Nadlaku.“
Šomrák receptúru na výrobu klobás z ich kraja neprezradil. Poznamenal len, že každý druh klobásy chutí inak, pretože mäsiar pridáva do klobásovej zmesi papriku, ktorú si sám vypestuje a spracuje.
Primátorka Krompách Iveta Rušinová (nez.) ocenila aktivitu organizácií a zložiek spoločenského diania v meste.
„Veľmi dobre spolupracujeme so základnými, strednými školami a umeleckou školou, ktoré pripravili občerstvenie pre návštevníkov v podobe pankuškov, punču a ďalších špecialít. Pomohli aj naši podnikatelia a zástupcovia ďalších inštitúcií. Zavládla tu vzájomná súhra, ktorej cieľom bolo pripraviť čo najlepšie podujatie, aby sa tu návštevníci cítili dobre.“

Jedni tancovali, iní sa lyžovali

Atmosféra na Plejsoch bola veselá. Ľudia sa zabávali, spievali, jedli a poniektorí si za doprovodu folklórnych skupín aj zatancovali. Iní dali prednosť lyžovačke na zasneženom svahu.
Dobrú náladu umocnili zaujímavé súťaže. Trojica mužov medzi sebou súperila, kto najrýchlejšie zje klobásu.
Deti si zase pochutnali na pampuškách. Ako prvý ju takmer zhltol 11-ročný Krompašan Henrich Papcún.
Krompašanka Jana Kopčanová sa akcie zúčastňuje každý rok. „Chodievam pravidelne, som tu každý rok. Vždy je tu dobrá nálada. Stretnem sa so známymi z okolitých dedín, ktorí sa prídu polyžovať alebo len tak zabaviť. Nemám rada sladké, ale pankušky vždy ochutnám. Vlani som tu bola od rána do večera a aj tento plánujem ostať do konca.“
Bohatý program Pankuškových fašiangov v nedeľu ukončilo pochovávanie basy.

Recept na pravé spišské pankušky, aké robia v Krompachoch

Suroviny:
1 kg polohrubá múka (podľa možnosti – babičkina voľba)
1 kocka droždia
¼ l mlieka
2 žĺtka
100 g palmarín alebo hélia (rozpustiť)
100 g cukor
soľ, rum, citrónová kôra, vanilkový cukor, džem.
Postup: z mlieka, droždia a štipky cukru si urobíme kvások. Do múky dáme soľ, kvások, žĺtka, podľa chuti cukor a vymiešame, najlepšie ručne. Ak je cesto tuhé, môžeme pridať trochu oleja. Nakoniec pridáme citrónovú kôru a rum. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme šišky, ktoré vyprážame na horúcom oleji. Hotové posypeme cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom a pridáme džem.






















Foto: Štefan Jendrek/2016 

Komentáre

Obľúbené príspevky